eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 14. vasárnap Örs, Stella
Kombájnokkal aratják a búzát Somberek határában 2018. június 12-én. A szokottnál korábban indul a betakarítás az országban, a búza és az árpatermés várhatóan elmarad a tavalyitól, kukoricából és napraforgóból viszont akár rekordtermés is lehet.
Nyitókép: Sóki Tamás

Nem várt, drámai hatása lehet a felmelegedésnek

A klímaváltozással egyre melegebb időjárás miatt több millió tonnával több termést pusztítanak el az egyre éhesebb rovarok 2050-re még akkor is, ha sikerül 2 Celsius-fok alatt tartani a globális átlaghőmérséklet növekedését - állapította meg egy új kutatás.

A hőmérséklet minden 1 Celsius-fokos emelkedésével a rovarok a világ rizs-, kukorica- és búzatermésének újabb 2,5 százalékát falják fel - ismertették a kalkulációk eredményét a kutatók a Science tudományos lap új számában megjelent tanulmányukban.

Ez azt jelenti, hogy a felszíni hőmérséklet 2 fokos emelkedésével 213 millió tonna vész kárba a három alapvető gabonaféléből, míg ma 166 millió tonna a veszteség a becslések szerint.

"A mérsékelt égövi területek most hűvösebbek, mint ami a legtöbb rovarnak optimális, ám ahogy melegszik a klíma, a rovarpopulációk gyorsabb növekedésnek indulnak. Többet is kell enniük, mivel a fokozódó meleg a rovarok anyagcseréjét is gyorsítja. A kettő együtt nagy csapást jelent a termésre" - írta a közleményben Scott Merrill, a Vermonti Egyetem kutatója, a munka egyik szerzője.

Európa is veszélyeztetett

A trópusi gabonatermő vidékeken - többek között Brazíliában és Vietnamban - már most olyan a klíma, ami a kártevők számára ideális feltételeket jelent.

A melegedéssel emelkedhetnek az élelmiszerárak, ami leginkább a szegényeket fogja sújtani.

Kilencből egy embernek a világon ma sem jut elég élelem, a Föld lakossága pedig 2050-re várhatóan eléri a 9,8 milliárdot az ENSZ becslései szerint.

A világnépesség legnagyobb részének élelme kukorica-, rizs- vagy búzaalapú, 2005-re pedig harmadával nőhet a három gabonaféle iránti kereslet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslései alapján.

  • A világ legproduktívabb búzatermesztő régiója, Európa búzájából évente akár 16 millió tonnát is felfalhatnak a gabonaevő rovarok 2050-re - állapította meg a kutatás a klíma-előrejelzési és hozamadatok, valamint a rovaranyagcsere jellemzői alapján készült modell segítségével.
  • A világ legnagyobb kukoricatermelője, az Amerikai Egyesült Államok 40 százalékos veszteségnövekedéssel számolhat, ami nagyjából évente 20 millió tonnát jelent.

A modellek alapján évente 27 millió tonna rizst falhatnak fel a rovarok Kínában, ahol az összes rizs harmada terem - áll a jelentésben.

"Nem az a kérdés, megengedjük-e, hogy bekövetkezzen a felmelegedés, hanem hogy mennyi további emelkedést vagyunk hajlandók elviselni"

- mondta Curtis Deutsch, a Washingtoni Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A 2015-ös párizsi klímakonferencián aláírt megállapodás szerint az országok arra törekszenek, hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedést 2 fok alatt tartsák az iparosodás előtti értékhez képest, eközben folytatják az erőfeszítéseket arra, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

Azonban ha el is érik a célt, a rovarok étvágyát nehéz lesz korlátozni.

"Bármelyik klímaváltozási forgatókönyvet is nézzük, a kártevők populációi kerülnek ki győztesen, különösen a mérsékelt égöv nagy produktivitású gabonavidékein, ami az élelmiszerek drágulását fogja hozni" - írta Rosamond Naylor, a Stanfordi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Címlapról ajánljuk
Öklét rázta Donald Trump a lövések után, az FBI gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet
amit eddig tudni érdemes

Öklét rázta Donald Trump a lövések után, az FBI gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet

Meglőtték Donald Trump republikánus elnök-jelöltet  egy pennsylvaniai szabadtéri kampányrendezvényen. A politikus fülét találta el a golyó, már elhagyhatta a kórházat. Közönségéből egy ember viszont meghalt, ketten súlyosan megsebesültek.

Este megtörhet Harry Kane átka – bemutatjuk az Eb-döntő angol játékosait

Gareth Southgate minden bizonnyal az elődöntőben szerepeltetett csapatot küldi pályára a vasárnap esti Eb-döntőben, egyetlen poszton képzelhető el csere: hajlik arra, hogy Luke Shaw kezdjen, aki igazi ballábas, szemben a bal oldali szárnyvédőként egyébként eddig jól teljesítő Kieran Trippierrel. Íme, a háromoroszlános tizenegy!

foci
Kanadának nem jött össze a nagy álom

Uruguay nyerte a bronzérmet az Egyesült Államokban zajló labdarúgó Copa Americán, mivel a 2-2-es döntetlennel zárult rendes játékidő után tizenegyespárbajban 4-3-ra legyőzte Kanadát a szombati helyosztón.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.14. vasárnap, 18:00
Magyarics Tamás
Amerika-szakértő, professzor emeritus, a Donald Trump elleni merényletről és a kampányról
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×