eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 14. vasárnap Örs, Stella
Veszélyben a tücskök, és így az őket megevő állatok is

Veszélyben a tücskök, és így az őket megevő állatok is

Az Európában eddig vizsgált állatok közül a tücskök, szöcskék, sáskák vannak a legnagyobb veszélynek kitéve: a Természetvédelmi Világszövetség jelentése szerint az Európában élő úgynevezett egyenesszárnyú rovarfajok egynegyede veszélyeztetett. Ha pedig kevesebb van belőlük, akkor a velük táplálkozó állatoknak is rosszabbak lesznek az életkilátásaik – mondta az InfoRádiónak a kutatásban részt vevő Szövényi Gergely, az ELTE Biológiai Intézetének adjunktusa.

„A veszélyeztetett fajok között nagyon sok olyan van, amelyik bár viszonylag nagy termetű, viszont röpképtelen, sokuk csökevényes szárnyú, nagyon helyhez kötött, és nagyon kis elterjedéssel bírnak” - közölte Szövényi Gergely.

Hozzátette, hogy ez ezért probléma, mert ezeknek a fajoknak a jövőbeni kilátásait sokkal jobban veszélyezteti minden olyan negatív emberi hatás, ami egy mozgékonyabb faj számára nem okozna problémát.

Más szóval, mivel nem tudnak átrepülni, ezért ennyivel kevesebben fog fennmaradni.

Az ELTE Biológiai Intézetének adjunktusa elmondta, hogy az egyenesszárnyú rovarok többsége eléggé melegigényes, és a többségük Európában inkább a nyílt élőhelyeken – gyepeken, réteken él.

„Ezeknek az élőhelyeknek az intenzív mezőgazdaságban való bekapcsolása azonban a mai napig egy aktuális természetvédelmi probléma, ami ezen rovarok számára különösen nagy probléma” - hangsúlyozta Szövényi Gergely.

Az ELTE Biológiai Intézetének adjunktusa elmondta, a három éves kutatásban az egyik fontos feladatuk az volt, hogy az országból, illetve a régióban előforduló fajok elterjedstégéről és az azokat veszélyeztető tényezőkről adatot szolgáltassanak.

„Mi nem csak a szűkebben vett Pannon régióval foglalkozunk, hanem a Balkán-félszigettel kapcsolatos kutatásaink eredményeit is jól tudtuk adaptálni ebbe a programba. Az utóbbi néhány évben ezeken a vidékeken végzett kutatásainknak elég sok olyan eredménye van, ami bizonyos fajoknál szinte az egyedül ismeretforrást jelentette” - jelezte kutatásuk fontosságát Szövényi Gergely.

A kutató elmondta, hogy a tanulmányban felsorolt fajok

5-6 százaléka kritikusan veszélyeztetett,

vagyis reális esélye van annak, hogy a közeli jövőben kipusztulhatnak.

A fajok negyede pedig veszélyeztetett, ami azt jelenti, hogy belőlük a jövőben kevesebb lesz. Ez azonban ennél a csoportnál komoly következményekkel járhat – figyelmeztetett Szövényi Gergely.

„Az egyenesszárnyú rovarok – a tücskök, szöcskék, sáskák – ugyanis nagyon nagy egyedsűrűségben és nagy számban vannak jelen. Sok vizsgálat mutatta ki azt, hogy az összes rovar közül ők vannak a legnagyobb arányban egy helyen jelen, amelyek nagyon fontos táplálékforrások más állatok számára.

Ha pedig kevesebb van belőlük, akkor a velük táplálkozó fajoknak is rosszabbak lesznek az életkilátásaik”

- hangsúlyozta az ELTE Biológiai Intézetének adjunktusa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Öklét rázta Donald Trump a lövések után, az FBI gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet
amit eddig tudni érdemes

Öklét rázta Donald Trump a lövések után, az FBI gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet

Meglőtték Donald Trump republikánus elnök-jelöltet  egy pennsylvaniai szabadtéri kampányrendezvényen. A politikus fülét találta el a golyó, már elhagyhatta a kórházat. Közönségéből egy ember viszont meghalt, ketten súlyosan megsebesültek.

Este megtörhet Harry Kane átka – bemutatjuk az Eb-döntő angol játékosait

Gareth Southgate minden bizonnyal az elődöntőben szerepeltetett csapatot küldi pályára a vasárnap esti Eb-döntőben, egyetlen poszton képzelhető el csere: hajlik arra, hogy Luke Shaw kezdjen, aki igazi ballábas, szemben a bal oldali szárnyvédőként egyébként eddig jól teljesítő Kieran Trippierrel. Íme, a háromoroszlános tizenegy!

foci
Kanadának nem jött össze a nagy álom

Uruguay nyerte a bronzérmet az Egyesült Államokban zajló labdarúgó Copa Americán, mivel a 2-2-es döntetlennel zárult rendes játékidő után tizenegyespárbajban 4-3-ra legyőzte Kanadát a szombati helyosztón.

Ütemesen terjed egy nemi betegség itthon

2023-ra, 2019-hez képest csaknem kétharmadával nőtt Magyarországon a szifiliszes betegek száma, de tavaly a korábbi évekhez képest több veleszületett szifiliszes kisbabát is találtak. A legnagyobb baj az, hogy az emberek nem félnek és nem védekeznek, illetve hogy maguk próbálják kezelni a tüneteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.14. vasárnap, 18:00
Magyarics Tamás
Amerika-szakértő, professzor emeritus, a Donald Trump elleni merényletről és a kampányról
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×