eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 14. vasárnap Örs, Stella

Ötvenmillió évvel ezelőtti találkozás

Egy nagyjából ötvenmillió évvel ezelőtt lezajlott természeti jelenetet őrzött meg a jelenkornak egy borostyánkő a Balti-tenger oroszországi partvidékén.

George Poinar, az Oregoni Állami Egyetem rovartudósa és borostyánszakértője szerint a megkövesedett gyanta egy aprócska gombát, egy szál emlősszőrt és egy rovarnak mindössze pillanatokkal a ragacsos faváladék lecsöppenése előtt levedlett kültakaróját tartalmazza.

"A gomba egy fa tövében nőtt. A rovar felfedezte, és készen állt arra, hogy lakmározzon belőle. Ekkor azonban megjelent egy rágcsáló, elharapta a gomba szárát és ezzel egy időben némi gyanta csöppent a gombára" - magyarázta elméletét a szakember.

Poinar szerint a gyanta elkapta a rovar lábát, ezért az apró állat jobbnak látta levedleni a kültakaróját és eliszkolni a helyszínről. "Tehát most megvan nekünk a rágcsáló szőrszála, a rovar külső burka, és persze az értékes gomba is, egy borostyánba ragadva" - mondta a szakember

Mint hozzátette, a különleges borostyánkő egy nagyjából 50 millió évvel ezelőtt, egy ősi szubtrópusi örökzöld erdőben történt találkozást őrzött meg a jelenkor számára.

Címlapról ajánljuk

"Fejbe lőtték" - újabb tragikus részletek a Trump-merényletről

A szombati pennsylvaniai kampánygyűlésen történt, Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni támadásban megölt néző azonnal meghalt, miután fejbe lőtték - állította egy az NBC News hírtelevízió által megkérdezett szemtanú.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.14. vasárnap, 18:00
Magyarics Tamás
Amerika-szakértő, professzor emeritus, a Donald Trump elleni merényletről és a kampányról
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×