eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 14. vasárnap Örs, Stella
Nyitókép: Pixabay

Kötelező lesz kitenni a Tízparancsolatot Louisiana iskoláiban

Az intézkedés ellenzői kilátásba helyezték, hogy bíróságon kérdőjelezik meg annak alkotmányosságát.

Törvényben rendelték el a Tízparancsolat kifüggesztését az oktatási intézmények tantermeiben az Egyesült Államok Louisiana szövetségi államában - az intézkedésről szóló jogszabályt az állam kormányzója iktatta törvénybe aláírásával.

A republikánus Jeff Landry indoklása szerint, "aki tiszteletben akarja tartani a jog uralmát, azaz jogállamiságot, annak az első törvényalkotótól kell kiindulnia, aki Mózes volt". A jogszabály szövege szerint a dokumentumot jól látható helyen, és olvasható méretű betűkkel szedve kell kifüggeszteni az osztálytermekben a közoktatás mind a 12 évfolyamán, valamint az állami finanszírozású egyetemeken.

Az intézkedés ellenzői kilátásba helyezték, hogy bíróságon kérdőjelezik meg annak alkotmányosságát, míg támogatói arra hívták fel a figyelmet, hogy a Tízparancsolat nem pusztán egy vallási irat, hanem történelmi jelentőséggel bír.

Liz Murrill, Louisiana állam igazságügyekét felelős vezetője, és főügyésze csütörtökön Washingtonban egy részben oktatással foglalkozó konferencián az MTI-nek adott interjúban a jogszabály egyik alapvető célkitűzésének nevezte, hogy a gyerekeket visszavezessék az Egyesült Államok létét megalapozó hagyományokhoz. A politikus rámutatott, hogy a törvénybe iktatás hosszú politikai harc lezárása, ugyanis az intézkedést a korábbi kormányzó megvétózta.

Ezzel Louisiana állam az Egyesült Államok első szövetségi állama, ahol a Tízparancsolat kötelezően az osztálytermek berendezésének részévé vált. Hasonló kezdeményezések vannak Texas, Oklahoma és Utah államokban.

Címlapról ajánljuk

Este megtörhet Harry Kane átka – bemutatjuk az Eb-döntő angol játékosait

Gareth Southgate minden bizonnyal az elődöntőben szerepeltetett csapatot küldi pályára a vasárnap esti Eb-döntőben, egyetlen poszton képzelhető el csere: hajlik arra, hogy Luke Shaw kezdjen, aki igazi ballábas, szemben a bal oldali szárnyvédőként egyébként eddig jól teljesítő Kieran Trippierrel. Íme, a háromoroszlános tizenegy!

foci
Kanadának nem jött össze a nagy álom

Uruguay nyerte a bronzérmet az Egyesült Államokban zajló labdarúgó Copa Americán, mivel a 2-2-es döntetlennel zárult rendes játékidő után tizenegyespárbajban 4-3-ra legyőzte Kanadát a szombati helyosztón.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.14. vasárnap, 18:00
Magyarics Tamás
Amerika-szakértő, professzor emeritus, a Donald Trump elleni merényletről és a kampányról
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×