eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 14. vasárnap Örs, Stella

Szigma – a holnap világa magazin

Az InfoRádió tudományos magazinműsora a legfrissebb kutatási eredményekkel, felfedezésekkel, szakértőkkel és tudósokkal – első kézből.

A magazin szakmai támogatója a HUN-REN és a Magyar Tudományos Akadémia.

Adás: kedd, 19.00

A Szigma, a holnap világa 2024. július 9-i adásában interjút hallhatnak az idegsejtek szinapszisainak erősségét vizsgáló magyar kutatásról Katona Istvánnal, a HUN-REN KOKI Molekuláris Neurobiológiai Kutatócsoport vezetőjével; valamint a Nobel-díjas holland kémikus, Ben Feringa magyarországi látogatásáról Perczel Andrással, az MTA Kémiai Tudományok Osztályának elnökével.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. július 2-i adásában összeállítást hallhatnak a Csang'o-6 űrszondával a Földre hozott holdkőzetek sorsáról; interjút hallhatnak a gyógyszerészek és a Mesterséges Intelligencia kapcsolatáról Süle Andrással, az Európai Kórházi Gyógyszerészek Szövetségének elnökével; a májusi újabb legmelegebb hónapról Lakatos Mónikával, az MTA éghajlati albizottságának elnökével; a felmelegedés miatt elhúzódó allergiaszezonról Nékám Kristóf akadémikussal, allergológus professzorral; valamint a balatoni törésvonal, a marásvonal veszélyeiről Illés Zoltán vízimentővel.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. június 25-i adásában interjút hallhatnak a magyar koronavírus-kutatás egyik szabadalmáról Nacsa Jánossal, az OVSZ kutatási, fejlesztési és innovációs igazgatójával; az antibiotikus rezisztens mikroorganizmusok elleni kutatás legújabb eredményeiről Beke-Somfai Tamással, a HUN-REN TTK Biomolekuláris Önrendeződés Kutatócsoportjának vezetőjével; a jövő onkológiai kihívásairól Kásler Miklós Széchenyi-díjas onkológussal, akadémikussal; az ELTE kutatásáról a serdülők életmód szokásairól Németh Ágnes kutatásvezetővel; valamint az ezer kvantumbites európai szuperszámítógép kifejlesztéséről Zaránd Gergely akadémikussal, a BME TTK Fizikai Intézet igazgatójával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. június 18-i adásában interjút hallhatnak Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikussal, a Szegeden a Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központban átadott új lézerlaboratóriumról; valamint Szathmáry Eörs evolúcióbiológussal, az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság elnökével a mesterséges intelligenciával futott versenyről.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. június 11-i adásában interjút hallhatnak a Többnyelvűség Magyarországon című tanulmánykötetről Borbély Annával, a HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont nyugalmazott tudományos főmunkatársával; összeállítást hallhatnak a Space-X sikeres tesztrepüléséről; riportot a Mesterséges Intelligencia szabályozásának fontosságáról Rab Árpád jövőkutatóval, akadémikussal, az NKE tudományos főmunkatársával; valamint globális felmelegedés gyorsulásáról Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval, az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének alelnökével.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. június 4-i adásában Sík András középiskolásoknak tartott MTA Alumni előadásának szerkesztett változatát hallgathatják meg a műholdas űrfelvételekről és térinformatikai rendszerekről.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. május 28-i adásában összeállítást hallhatnak a következő magyar űrhajós kiválasztásáról, valamint egy interjút Ferencz Orsolyával, a KKM űrkutatásért felelős miniszteri biztosával. A HUN-REN EK Budapest Neutron Centrumának nemzetközi vizsgálatárl Rosta Lászlóval, a BNC tudományos vezetőjével, az MTA doktorával; a tigrisszúnyog veszélyeiről pedig Garamszegi Lászlóval, a HUN-REN ÖK főigazgatójával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. május 21-i adásában a Mesterséges Intelligencia lesz a fókuszban: meghallgathatják Botzheim János akadémikus, az ELTE Informatikai Kar MI Tanszékének vezetőjének és Orbán Gergő, a HUN-REN Wigner FK komputációs rendszerszintű idegtudomány MTA Lendület kutatócsoportjának vezetőjének előadást a Prometheusz Társaság konfereciáján; valamint a hétfői nápolyi földrengésről és annak veszélyeiről hallhatnak interjút Harangi Szabolccsal, az ELTE Földrajz és Földtudományi Intézet igazgatójával, a HUN-REN–ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetőjével, az MTA doktorával.

Meghallgatom

Interjút hallhatnak az új mikro- és nanotechnológiás érzékelőkről Volk Jánossal, a HUN-REN EK MFA nanoérzékelők laboratóriumvezetőjével; a különleges halmazállapotú ferroikus folyadékkristályok vizsgálatáról Salamon Péterrel, a HUN-REN Wigner FK tudományos főmunkatrsával; valamint az álhírekkel ellentétben a Mátrában nem élő viperákról Babocsay Gergellyel, az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának elnökével.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. május 7-i adásában összeállítást hallhatnak az MTA 197. közgyűléséről; a magyar nyelvtudományról Csépe Valéria pszichológussal, az MTA korábbi főtitkár-helyettesével; valamint a vizsgaidőszak és a táplálkozás kapcsolatáról Bodor Zsanettel, a Semmelweis Egyetem adjunktusával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. április 30-i adásában interjút hallhatnak a szívelégtelenség diagnosztikában a Mesterséges Intelligencia használatáról Merkely Bélával, a Semmelweis Egyetem rektorával, az MTA doktorával; a koronavírus-járvány tanulságiaról Szlávik Jánossal, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosával, az MTA doktorával; és a szűrővizsgálatok fontosságáról Polgár Csabával, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. április 23-i adásában interjút hallhatnak az antibiotikum-rezisztenciáról az Európai Kutatási Tanács támogatását negyedszer elnyerő Pál Tamással, a HUN-REN SZBK kutatójával; az év eddigi legnagyobb vulkánkitöréséről Harangi Szabolccsal, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet vezetőjével, az MTA levelező tagjával; valamint A Föld napja apropóján a klímaváltozás elleni harc aktualitásairól Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. április 16-i adásában interjút hallhatnak a fiatalokat fenyegető hallásromlás veszélyeiről Hacki Tamás fül-orr-gégész, foniáter és gyermek audiológussal, egyetemi tanárral, az MTA külső tagjával; az amerikában emberre is átterjedt madárinfluenza fertőzésről Kemenesi Gáborral, a PTE TTK adjunktusával, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetőjével; a gyulladáscsökkentő gyógyszerek veszélyeiről Zádori Zoltán akadémikussal, a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének Gasztrointesztinális Munkacsoport vezetőjével; a mikroműanyagok kíszűrhetőségéről a vízből Szabó Istvánnal, a MATE docensével, a Környezettoxikológia tanszék vezetőjével; valamint a klímaberendezések egészségügyi kockázatairól Noszek Lászlóval, a Flór Ferenc Kórház fül-orr gége osztályvezető főorvosával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. április 9-ei adásában meghallgathatják Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus, az MTA tiszteletbeli tagság átvételekor tartott székfoglaló beszédének szerkesztett változatát.

Meghallgatom

A Szigma, a holnapvilága 2024. április 2-ai adásában interjút hallhatnak az MTA-BTK Lendület Bázis Kutatócsoport munkájáról, amely a bronzkori leletekről készül átfogó adatbázist létrehozni a kutatócsoport vezetőjével, Kiss Viktóriával, a HUN-REN BTK Régészeti Intézet tudományos főmunkatársával; valamint a korábban beköszöntött tavasz miatt idén hamarabb megjelenő veszélyes Hyalomma kullancsokról Földvári Gáborral, a HUN-REN ÖK Evolúciótudományi Intézet tudományos főmunkatársával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. március 26-ai adásában interjút hallhatnak az emberi agy serdülőkori fejlődési vizsgálatáról Kovács Ilonával, az ELTE professzorával, akadémikussal; valamint az Alzheimer-kór előrejelzését célzó tesztekről és vizsgálatokról Sátori Máriával, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ neurológus főorvosával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. március 19-ei adásában interjút hallhatnak a fényalapú áramkörök fejlesztéséről Dombi Péterrel, a HUN-REN Wigner FK kutatóprofesszorával; az újabb izlandi vulkánkitörésről Harangi Szabolcs vulkanológussal, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatójával, az MTA levelező tagjával; valamint a klímaváltozás negatív hatásáról a magyarországi bükkerdőkre Elmer Tamással, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkárával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. március 12-i adásában interjút hallhatnak a Magyarországra érkezett első nátrium-kén akkumulátorról Sőrés Milán Attilával, a HUN-REN EK tudományos segédmunkatársával; egy 130 év után újra előkerült levélbolhafajról Kontschán Jenővel, a HUN-REN ATK főigazgatójával, az MTA doktorával; a krónikus vesebetegségről Wittmann Istvánnal, a PTE centrumigazgatójával, az MTA doktorával; valamint az agykutatás hetén az ADHD-ről Illés Annamáriával, a PTE Orvostudományi Karán működő Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének munkatársával.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. március 5-i adásában interjút hallhatnak a nem a sejtosztódásba beavatkozó, hanem az eredeti állapotot visszaállító mechanizmusról Grolmusz Vincével, az ELTE TTK Bioinformatikai Csoport vezetőjével, az MTA doktorával; az ESA szerint legsikeresebb magyar űrcsillagászokról Kiss Lászlóval, a HUN-REN CSFK főigazgatójával, az MTA rendes tagjával; valamint egy összeállítást hallhatnak a magyar UniSpace program űrtudományi szakirányú továbbképzés első végzőseiről.

Meghallgatom

A Szigma, a holnap világa 2024. február 27-i adásában interjút hallhatnak az izlandi vulkánkitörésekről Harangi Szabolcs vulkanológussal, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatójával, az MTA levelező tagjával; a magyarországi sasleltár eredményeiről Orbán Zoltánnal, az MME szóvivőjével, valamint a prosztatarák kezelésének legújabb eredményeiről Tenke Péterrel, az Országos Onkológiai Intézet Daganatsebészeti Központjának és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológiai Osztályának vezetőjével, az MTA doktorával.

Meghallgatom
×
×
×