eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 14. vasárnap Örs, Stella

Könyvpercek magazin

Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton.

A Könyvpercek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.  

NKA logó

Adás: kedd, csütörtök, szombat, 7.45 után

Egy uszkárkölyök életének első évét beszéli el Révész Tamás új könyve. A kötetben szereplő humoros írások a szerző unokájának, Joel Révésznek a kreativitását dicsérik. A Pulitzer-emlékdíjas fotóművésszel, Révész Tamással Rozgonyi Ádám beszélgetett. 

Meghallgatom

"Küzdelem a lelkekért. Pártállam és egyházak a hosszú hatvanas években" címmel jelent meg tanulmánykötet a Nemzeti Emlékezet Bizottságának gondozásában. A kiadvány tanulmányai a többi között Ordass Lajos mártírsorsú evangélikus püspökről is megemlékeznek. Rozgonyi Ádám a könyv szerkesztőjével, Wirthné Diera Bernadettel beszélgetett. 

Meghallgatom

A Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában jelent meg magyarul Guillaume Pitron Ritkafémek háborúja. A tiszta energia és a digitális technológiák sötét oldala című kötete. A francia újságíró-dokumentumfilmes meglehetősen aggasztó jövőt felfestő könyve a ritka(föld)fémekkel kapcsolatos veszélyeket járja körül. Rozgonyi Ádám összeállítása.

Meghallgatom

Hova tovább? Elmélkedések Európáról címmel jelent meg az Ünnepi könyvhétre időzítve Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektorának könyve. A leköszönő európai parlamenti képviselővel, a Magyar Jogász Egylet elnökével Tatár Timea beszélgetett. 

Meghallgatom

Megjelent a Korszakok a beatkorszakban című konferenciakötet, amely a könnyűzenei irányzat magyarországi szakaszait, gazdasági körülményeit és szereplőit mutatja be. Rozgonyi Ádám kérdezte a könyv szerkesztőjét, Bajnai Zsoltot.

Meghallgatom

Monográfia jelent meg Grósz Károlyról. Medgyesi Konstantin, a szegedi Móra Ferenc Múzeum történészének kötete arra tesz kísérletet, hogy a legfontosabb fordulópontokat részletesen tárgyalva, objektív módon mutassa be az egykori miniszterelnök, az MSZMP utolsó főtitkárának politikai pályáját. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett Az utolsó magyar pártfőtitkár című kötetéről.

Meghallgatom

A diktatúrák tükre címmel jelent meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum új kiadványa. A fotóalbumban Liebmann Béla és Enyedi Zoltán fotói láthatók. A felvételek - és az azokat kiegészítő tanulmányok - a Rákosi- és a Kádár-diktatúra időszakába engednek bepillantást. A kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Hegedűs Anitát, a Móra Ferenc Múzeum PR-referensét.

Meghallgatom

Megjelent Tárik Meszár, az Eurázsia Központ kutatójának Az arab észjárás című új könyve, melynek célja, hogy felt árja és értelmezze az arab világ sajátosságait és lakóinak sokszor misztikusnak tűnő észjárását. A szerzővel Rozgonyi Ádám készített interjút.

Meghallgatom

Az utolsó nyár - Magyarország, 1944 címmel írt könyvet Ablonczy Balázs. A történész a kötet megírásához sokat merített nagyszülei történeteiből. Rozgonyi Ádám összeállítása.

Meghallgatom

Martos Gábor új kötetében világhírű remekművekkel ismerkedhet meg az olvasó, és az értük kifizetett óriási, a hétköznapi ember számára már-már értelmezhetetlenül hatalmas összegekről is érdekes információkat tudhat meg aukciótörténeti és pénzügyi megvilágításban. A műkereskedelem legjei – Árverési csúcsok 1701-től napjainkig című könyvről Rozgonyi Ádám beszélgetett Martos Gáborral.

Meghallgatom

A szakirányú és laikus közönség számára egyaránt jól érthetően foglalja össze a legfrissebb kutatásokat a Más faj, más vallás, más sors – A magyar holokauszt története című kötet, melynek címét Ravasz László református püspök az Országgyűlés felsőházának 86. ülésén mondott beszéde inspirálta. Rozgonyi Ádám kérdezte Jakab Attilát, a Holokauszt Múzeum történészét, a könyv szerkesztőjét.

Meghallgatom

A Hét Krajcár Kiadó gondozásában jelent meg Gyenes Klára Képlékeny tájkép a Sajó felől című verseskötete. A költő szerint a mai világban nehéz megőrizni a magyarság értékeit, és szintén nehéz feladat a gyengeségeink között embernek maradni. Rozgonyi Ádám összeállítása.

Meghallgatom

Erika néni és további felnőttmesék címmel jelent meg Rényi Ádám új novelláskötete a 21. Század Kiadó gondozásában. Rozgonyi Ádám elsőként a novellaírás folyamatáról kérdezte a szerzőt.

Meghallgatom

Miért nem süketül meg a kakas a saját kukorékolásától, mi volt a világtörténelem eddigi legzajosabb eseménye, vagy például melyik hangszert tartják a legidegesítőbbnek az emberek? Ezekre a kérdésekre is választ ad Kai-Ove Kessler Zsivajgó világ - A zaj története című könyve. A hamburgi újságíró, zenész és történész frissen megjelent kötetéről Tatár Timea kérdezte a kiadó Rubicon Intézet főigazgatóját, Hahner Pétert.

Meghallgatom

Új magyar fordításban jelent meg Roland Barthes Világoskamra című műve a Kijárat Kiadó és a Magyar Fotográfiai Múzeum gondozásában. A kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Baki Péter fotótörténészt, a Magyar Fotográfia Múzeum igazgatóját.

Meghallgatom

Megjelent a Többnyelvűség Magyarországon című tanulmánykötet, amely a magyarországi nemzetiségek nyelvi szokásairól szól. Rozgonyi Ádám kérdezte Borbély Annát, a kötet egyik szerzőjét, a HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont nyugalmazott tudományos főmunkatársát.

Meghallgatom

Megjelent Kertész Imre "Lét és írás. Feljegyzések 1959-1973" című kötete. A "Sorstalanság" című regény keletkezéstörténetét árnyaló mű a korábbi forrásoknál mélyrehatóbb képet ad arról, hogy milyen irodalmi, filozófiai és történeti műveket olvasott a Nobel-díjas író. Rozgonyi Ádám kérdezte Soltész Márton irodalomtörténészt, a Kertész Imre Intézet kutatási igazgatóját, a kötet szerkesztőjét. 

Meghallgatom

Az Ütközőpályák című tanulmánykötet korunk egyik legfontosabb geopolitikai kérdésére keresi a választ: miként alakul az Egyesült Államok és Kína versengése? A könyv más országok, köztük Magyarország mozgásterével is foglalkozik. Rozgonyi Ádám kérdezte Magyarics Tamást, a kötet egyik szerzőjét és szerkesztőjét.

Meghallgatom

Orbán Viktor és Soros György küzdelmében tetten érthető az, hogy melyek azok a fontos kérdések, melyek ma a politikát irányítják és meghatározzák - fogalmazott az InfoRádiónak G. Fodor Gábor, akinek az Orbán kontra Soros című könyvét kedden mutatták be a Terror Háza Múzeumban. A politológussal Rozgonyi Ádám beszélgetett.

Meghallgatom

"Kinizsi fiai - A Fekete Sereg" címmel jelent meg Bán Mór új történelmi regénye a Hitel Kiadó gondozásában. A kötet Hunyadi Mátyás állandó zsoldoshadseregének elképzelt kalandos történetét meséli el. A szerzővel, Bán Mórral, Rozgonyi Ádám készített interjút. 

Meghallgatom
×
×
×