eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 14. vasárnap Örs, Stella

Családi hét magazin

Az InfoRádió család- és ifjúságügyi magazinja. A családok életét érintő hírek, aktualitások, érdekességek, szakértői beszélgetések, illetve kormányzati döntések és a hátterük. Unokáktól a nagyszülőkig, a gyestől a nyugdíjig.

A műsor együttműködő partnere a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért.

Adás: hétfő, 19.30

A KINCS kutatása szerint a magyarok többsége úgy véli: a népesedési problémák veszélyeztetik Európa jövőjét - erről a felmérésről számolunk be a Családi Hét első beszélgetésében. Szó lesz arról, hogy a nyári szünetben különösen csábító a gyerekek számára a digitális eszközök világa, érdemes minél több „offline” alternatívát ajánlani. Végül a magazin hallgatói megtudhatják azt is, hogy tavaly a 18–29 évesek 36 százaléka vett részt fesztiválokon és ez vélhetően idén sem lesz másként.

Meghallgatom

Megnyitottak az Erzsébet-táborok, nyár végéig 40 ezren vakációzhatnak a Balaton partján - erről szól a Családi hét első beszélgetése. A magazinban beszámolunk arról, hogy nehéz sorsú, tudományos pályára készülő tehetséges fiataloknak indított gyűjtést a Magyar Tudományos Akadémia. Bemutatunk egy új kampányt: személyre szabott védekezést ajánl a személyre szabott adathalászat ellen a Médiaunió Alapítvány, végül hallhatnak arról is, hogy a biztonságos vasúti közlekedésre figyelmezteti a MÁV a gyermekeket és az őket kísérő felnőtteket a nyári szünet idején - is.

Meghallgatom

A Család - A legszemélyesebb közérdek címmel jelent meg a KINCS elnökének írása a Kommentárban - erről szól a Családi hét első beszélgetése. A magazinban beszámolunk arról, hogy Magyarországon is egyedülálló pszichoterápiás központot adtak át a Bethesda Gyermekkórházban és bemutatjuk a Millió lépés tavaszi kampányának sikerét, amely során minden 25. magyart mozgásra bírtak. A műsor végén az állatvédőké a szó, a kánikula idején ugyanis a családi kedvencek is különös odafigyelést igényelnek.

Meghallgatom

Folytatódik a 15-20 éves tendencia, az apák egyre inkább bevonódnak a gyermeknevelés mindennapjaiba – ez derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért kutatásaiból és a magazin első beszélgetéséből. A Családi Hétben beszámolunk arról, hogy az Apa, Nagyszülő-, Testvér füzet után megjelent a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Anya-füzete is, szólunk a nyári diákmunkák feltételeiről és megtudhatják azt is, hogy az ország 14 térségében indít vándortábort a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség.

Meghallgatom

Apák Napjára időzítették Lackfi János Medveles című darabjának bemutatóját, amelyet az Apamondta.hu ihletett – a darab története lesz a Családi Hét első témája. A magazinban beszélgetünk arról, hogy leginkább a felnőtt autistákat gondozó családok vannak a legnehezebb helyzetben. Beszámolunk a Tudatos Vásárlók Egyesületének gyermekülés-tesztjéről, de hallhatnak arról is, hogy idén dinamikusan emelkednek a diákmunka-órabérek.

Meghallgatom

A határon túl élő magyar családokat segíti a 2018-ban indított Köldökzsinór program - ez lesz a Családi hét első beszélgetésének témája. A magazinban hallhatnak arról, hogy egymilliárd forintot kap a HÖOK hátrányos helyzetű diákokat támogató mentorprogramja, majd beszélgetünk arról is, hogy növekvő ütemben terjed az internethasználat az idősebbek körében. Megismerhetik a MÁV és az ORFK-Balesetmegelőzési Bizottsága gyermekeknek szóló kampányát és beszámolunk arról is, hogy a kóros soványság továbbra is a divatszakma velejárója - miközben ők a példaképek.

Meghallgatom

Egy nemzet lélekszáma az adott ország gazdasági súlyát is meghatározza - a témát taglaló “Demográfia és versenyképesség az Európai Unióban” című konferenciáról szól a Családi Hét első beszélgetése. A magazinban bemutatjuk a Z-én időm podcastot, amely a tizen- és huszonévesek, vagyis a Z-generáció mindennapjaiba és kihívásaiba enged betekintést. Hallhatnak a Vízimentésért Alapítvány kisfilmjeiről, amelyekben a strandszezon előtt a gyerekek figyelmét hívják fel a vizek veszélyeire és arról is, hogy ősz óta már 40 intézmény 12 ezer diákja kapja az ebédet svédasztalos menzán.

Meghallgatom

NOE-díjjal tüntette ki a KINCS elnökét a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, erről is szól a magazin első beszélgetése. A Családi Hétben beszámolunk arról, hogy Szigetszentmiklóson is elindult a Gyermekút Módszertani Központ szülőtámogató csoportja. A Semmelweis Egyetem infektológusa a szamárköhögés elleni védőoltás fontosságára hívja fel a figyelmet, az elmúlt hónapokban ugyanis itthon is több a megbetegedés. A magazin zárásaként az oktatáskutató arról mesél, miképpen használják a fiatalok a mesterséges intelligenciát egy házidolgozat elkészítése során.

Meghallgatom

30 évvel ezelőtt nyilvánította az ENSZ május 15-ét a Család Nemzetközi Napjává - erről szól a magazin első beszélgetése. A Családi Hétben bemutatjuk egy friss kutatás eredményeit, miszerint különösen az egyedül élő idősek kiszolgáltatottak az online veszélyekkel szemben. A magazin harmadik beszélgetésében az érettségi és a vizsgaidőszak táplálkozási tévútjaira hívjuk fel a figyelmet a dietetikus segítségével.

Meghallgatom

A magyarok 96 százaléka felköszönti az édesanyját Anyák napján - egyebek mellett ez derül ki a KINCS kutatásából, a részletekről számolunk be a magazin első beszélgetésében. A Családi Hétben hallhatnak arról, hogy hét éve indította el a "Gyereket a magasba" akcióját a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, a klinikai szakpszichológussal pedig arról beszélgetünk, hogy az érzelmi kommunikáció, a bizalom és a beszélgetés a kulcsa annak, hogy egy szülő mielőbb észrevegye, ha gyermeke bántalmazás áldozata lett.

Meghallgatom

Útjára indult a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya - a magazinban elsőként a program részleteiről beszélgetünk. A Családi Hétben beszámolunk arról, hogy elindult a robotikus terápia alkalmazása a Bethesda Gyermekkórházban és ősztől már a mindennapok részévé válhat. Végül egy kisgyermekes szülőket érintő téma: az ösztönanyu alapítója szerint a hiszti leginkább csak egy kifejezés és valójában nem is létezik.

Meghallgatom

1600 árva, félárva gyermeket támogat a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért, idén először számukra is fel lehet ajánlani az adó egy százalékát - az alapítványt mutatja be a Családi Hét első beszélgetése. A magazinban megtudhatják, miként segíti a bölcsődei, óvodai szakembereket a Gyermekút Módszertani Központ online gyermekfejlődési kérdőíve. Beszélgetünk arról is, hogy 40 éve működik a Református telefonos lelkisegélyszolgálat és arról, hogy 15 év alatt csaknem kilencezer eladósodott családnak segített a Máltai Szeretetszolgálat.

Meghallgatom

Sorsformálók címmel, sikeres roma férfiakról szóló könyv jelent meg a KINCS gondozásában - erről beszélgetünk elsőként a magazinban. A Családi Hétben szólunk arról is, hogy tömegesen perelnek be háziorvosokat az oltásellenes szülők, az NNGYK azonban az átoltottsági szint megőrzésére és a hiteles forrásokra hívja fel a figyelmet. Hallgatnak a műsorban arról is, hogy a gyerekek akár már önállóan is bejelenthetik az online bántalmazást a Biztonsagosinternet.hu oldalon és beszámolunk arról, hogy elindult a jelentkezés a nyári balatoni Erzsébet-táborokba.

Meghallgatom

Újjáalakult a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Gyermekvédelmi Internet-kerekasztala – az eddigi és a jövőbeli prioritásokról beszélgetünk elsőként a magazinban. A Családi Hétben a láthatatlan munka világnapja apropóján hallhatnak a fizetetlen munka helyzetéről, megbecsüléséről, majd beszámolunk a Páratlan Szülő Díjról, amelyre több kategóriában április 14-ig várja a jelöléseket az Egyszülős Központ.

Meghallgatom

20 milliárd forintos bölcsődefejlesztés indulhat el Magyarországon - a program részleteiről hallhatnak elsőként a Családi Hétben. A magazinban beszélgetünk arról, hogy több kutatás is igazolja, jó hatással lehet a lelki egészségre a vallásosság. Végül az Iránytű című előadássorozat következő előadójával beszélgetünk arról, hogy nem csak a szülőkön múlik, milyen mintát visz majd magával egy gyermek.

Meghallgatom

A magyar EU elnökség egyik prioritása, a demográfia volt a téma a napokban az Európai Bizottság Budapesti irodájában - erről számolunk be elsőként a Családi Hétben. A magazinban szólunk a magyar nyugdíjak európai helyzetéről, majd beszélgetünk arról, hogy komoly támogatást kapnak a magyar családoktól és az intézményektől is a nálunk tanuló ukrán gyerekek. A magazin végén pedig arról hallhatnak interjút, hogy óvatosságra inti a GVH a Temu vásárlóit, a külföldről is rendelő magyarok csaknem harmada rendelt már a piactérről.

Meghallgatom

Március 20-a a boldogság világnapja, amely arra épül, hogy nem csak a gazdasági értékek döntik el, mennyire elégedett egy ember. Az ötlet Bhutánból származik, ahol be is vezették a “bruttó nemzeti boldogság” fogalmát. Hogy a boldogság kinek mit jelenthet, arról szól a Családi Hét első beszélgetése. A magazinban megismerhetik a KINCS felmérését, amely a magyarok lelkiállapotát vizsgálja, majd egy nyugdíjszakértővel a 13. havi nyugdíj és az egységes nyugdíjemelés hatásait elemezzük.

Meghallgatom

A magyarok 57 százaléka szerint a két, 30 százalék szerint pedig a három gyermek az ideális egy családban - a KINCS kutatásáról beszélgetünk elsőként a Családi Hétben. A magazinban bemutatjuk az Ifjúságkutató Intézet kutatását, amely szerint elvárható a szülőktől, hogy gyermekeiket 24 éves korukig támogassák. Beszámolunk arról, hogy üdüléssel támogatja a sérült gyermeket nevelő egyszülős családokat az Egyszülős Központ és arról is, hogy elindult a jelentkezés a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom mutiholdolgozol programjára.

Meghallgatom

Bemutatták a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért Társadalomtudományi ikerkutatások című tanulmánykötetét - erről szól a Családi Hét első beszélgetése. A magazinban hallhatnak arról, hogy nézőpontváltásra kérik a gyerekeket az online zaklatással kapcsolatban a Bűvösvölgy médiaértés-oktató központ játékos foglalkozásain és szólunk arról is, hogy egyre több itthon az önkéntes, 2022-ben már csaknem 2 millió 300 ezren voltak.

Meghallgatom

Bő egy hónap alatt meghaladta az ezret a CSOK pluszt igénylők száma - erről szól a Családi Hét első beszélgetése. A magazinban beszámolunk arról, hogy Magyarországon is csökkent a házasságban élők aránya, de van kedvező tendencia is és bemutatjuk az Eurostudent felmérését, miszerint a magyar egyetemisták több mint fele vállal munkát. Hallhatnak arról is, hogy Angliában betilthatják a mobiltelefonokat az iskolákban és beszélgetünk a Poco Bar veszélyeiről, a legújabb elektromos cigaretta gyakran okoz nikotinmérgezést.

Meghallgatom
×
×
×