eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 14. vasárnap Örs, Stella
Mediterranean Hyalomma marginatum tick. Photographed in El Monte de El Pardo in Madrid, Spain
Nyitókép: Wendy Rauw Photography/Getty Images

Országszerte már tizenöt helyen észlelték a "horrorkullancsot"

A különösen veszélyes ízeltlábút 2009-ben, a Margitszigeten találták meg először, azóta már több vármegyéből is jelentették a jelenlétét.

2021-ben kettő, 2022-ben kilenc, 2023-ban újabb négy Hyalomma kullancsot találtak Magyarországon - írja a kullancsfigyelo.hu adatai alapján a naphire.hu. A kullancsportál lakossági bejelentések alapján összegzi a kullancsok magyarországi előfordulását.

A Hyalomma marginatum egy egzotikus kullancsfaj, ami a krími-kongói vérzéses láz terjesztéséért felelős.

Európa-szerte több helyen is okozott már megbetegedéseket az elmúlt években. A lap azt írja, korábban az is kiderült egy kutatás során, mikor önkéntesek vérmintáit vizsgálták, hogy 2700 mintából 10-ben megtalálták az ellenanyagot Magyarországon.

A Kullancsfigyelő azt írja a fajról: "A Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes nálunk elsősorban a krími-kongói vérzéses lázat okozó Nairovirus-fajok európai terjesztése miatt vált ismerté. (…) A vírusfertőzés tünetei közé tartoznak többek között az ízületi fájdalmak, hányás, magas láz, fejfájás, gyomor- és hátfájdalom, és különféle vérzéses tünetek. A fertőzést a betegek 30 százaléka nem éli túl, megelőző védőoltás még nem készült."

A fertőzéssel kapcsolatban a lap megkereste a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot, érdeklődve a magyarországi megbetegedések számáról. A szervezet válaszul azt írta: "A krími-kongói vérzéses láz – más hemorrhágiás (azaz vérzéses) lázakkal együtt – bejelentendő fertőzés. Erre vonatkozó bejelentésről vagy arról, hogy a vírus tünetes megbetegedést okozott volna hazánkban, nincs tudomásunk."

Címlapról ajánljuk
Öklét rázta Donald Trump a lövések után, az FBI gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet
amit eddig tudni érdemes

Öklét rázta Donald Trump a lövések után, az FBI gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet

Meglőtték Donald Trump republikánus elnök-jelöltet  egy pennsylvaniai szabadtéri kampányrendezvényen. A politikus fülét találta el a golyó, már elhagyhatta a kórházat. Közönségéből egy ember viszont meghalt, ketten súlyosan megsebesültek.

Este megtörhet Harry Kane átka – bemutatjuk az Eb-döntő angol játékosait

Gareth Southgate minden bizonnyal az elődöntőben szerepeltetett csapatot küldi pályára a vasárnap esti Eb-döntőben, egyetlen poszton képzelhető el csere: hajlik arra, hogy Luke Shaw kezdjen, aki igazi ballábas, szemben a bal oldali szárnyvédőként egyébként eddig jól teljesítő Kieran Trippierrel. Íme, a háromoroszlános tizenegy!

foci
Kanadának nem jött össze a nagy álom

Uruguay nyerte a bronzérmet az Egyesült Államokban zajló labdarúgó Copa Americán, mivel a 2-2-es döntetlennel zárult rendes játékidő után tizenegyespárbajban 4-3-ra legyőzte Kanadát a szombati helyosztón.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.14. vasárnap, 18:00
Magyarics Tamás
Amerika-szakértő, professzor emeritus, a Donald Trump elleni merényletről és a kampányról
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 14. 12:42
×
×
×
×