eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 14. vasárnap Örs, Stella
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad Törőcsik Zsolt műsorvezetőnek a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Berlinben 2024. június 21-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: a brüsszeli bírságot azokkal kell megfizettetni, akik nyernek a háborún

Berlinből adott interjút a közrádiónak Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök ma Olaf Scholz német kancellárral tárgyal.

"Az egész német ipar nagy átalakuláson megy keresztül. A kérdés az, hogy ebben lesz-e helye a magyaroknak vagy sem, ezért tárgyaltam a Mercedes-gyár vezetőivel" – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. (A teljes beszélgetést itt tudja visszahallgatni.) Hozzátette, hogy szigorú titoktartást fogadva engedték be az üzembe, ahol a legújabb fejlesztéseket is láthatta.

"A Mercedes most egy olyan beruházást hoz létre Magyarországon, ami 3800-4200 új munkahelyet jelent majd Kecskeméten" – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy olyan modelleket és azok alkatrészeit gyártják majd ott, amiket eddig még be sem mutattak.

A Berlinben tartózkodó kormányfő kiemelte, hogy elsősorban a gazdasági együttműködést kell megerősítenie a mindenkori német kancellárral. Úgy fogalmazott, ők ugyanabban a cipőben járnak, mint mi, számukra is kulcskérdés a világgazdaság nyitottsága, és az, hogy a termékeiket el tudják adni a világpiacon.

Az esedékes magyar uniós elnökséggel kapcsolatban pedig a versenyképesség ügyében kell tárgyalni – emelte ki a kormányfő, és jelezte, a német kancellárral folytatott egyeztetése során az elnökség prioritásairól is egyeztetnek.

Az uniós csúcsvezetők megválasztásával kapcsolatban arról beszélt, hogy a hét elején tartott brüsszeli informális találkozón nem hozhattak jogi értelemben döntést, a baloldali pártok mégis szétosztották a pozíciókat. Arra a kérdésre, hogy ez ellen mit lehet tenni, azt válaszolta, hogy nem az a kérdés, hogy a döntés elfogadható, hanem az, hogy mihez van erő, az, hogy hány szavazatod van, és kivel tudsz összefogni.

Orbán Viktor szerint Brüsszelben háborús koalíció jött létre, amelynek a gondolkodása merőben más, mint a békepárti magyaroké.

"Ez egy háborús koalíció, nyíltan beszélnek erről. Az, hogy militarista hangulat uralkodjon Németországban, három éve még elképzelhetetlen volt" – fogalmazott.

"Lakosságcsere történik Európában, radikálisan nő a muszlimok száma, a háborúpárti koalíció pedig ráadásul nem piacbarát, az adóemelés pártján áll"

– fejtette ki Orbán Viktor. Szerinte az EP-választáson sokan a jobboldali pártok helyett inkább a mérsékeltre akartak voksolni, amit elvileg a Néppárt képviselt. Az ő dicstelen szerepük abban állt, hogy begyűjtötték ezeket a szavazatokat, és átvitték a baloldalra – ezért nem jött létre a jobboldali többség.

Mark Rutte leköszönő holland kormányfővel is találkozik majd a magyar kormányfő. Noha korábban Magyarország nem támogatta Ruttét a NATO-főtitkári pozíció betöltésében, Orbán Viktor emlékeztetett: Magyarország garanciákat kapott arra, hogy hazánknak nem kell részt vennie a NATO ukrajnai akcióiban sem katonai, sem anyagi tekintetben.

Az ukrajnai helyzetről szólva a kormányfő elmondta, hogy jelenleg Amerika vezetésével és Németország statisztálásával a nyugati világ le akarja győzni Oroszországot. Emlékeztetett, hogy a Nyugat ezt a háborút úgy akarja megvívni és megnyerni Oroszország ellen, hogy nem keveredik bele és Ukrajna területére korlátozza a harcokat.

"Ez a háború arról szól, hogy Szevasztopolban a NATO zászlaja vagy orosz zászló lesz" – fogalmazott Orbán Viktor, és úgy gondolja, reménytelen megnyerni a háborút az oroszok ellen, mert olyan magas árat kell fizetni, ami nem éri meg.

"Lassan egymillió gyereknek nincs édesapja, fel fog nőni egy nemzedék, amelynek kilátástalan lesz az élete"

– mondta a miniszterelnök, és megismételte, hogy a választás a háború és béke kérdéséről szólt, és a magyarok világosan elmondták, hogy nem akarnak részt venni a háborúban. "Mi erről a háborúba tartó vonatról leszálltunk, most az kell, hogy a masinisztát is meggyőzzük. Ezt nem tudtuk megtenni, de majd Donald Trump megteszi" – tette hozzá.

Manfred Weberrel kapcsolatban kifejtette, egy célja van, ártani Magyarországnak, amíg ott van, semmi jóra nem számíthat az ország. Ezzel utalt a Brüsszel által kiszabott migrációs bírságra is, amiről azt mondta, látja már azokat a megoldásokat, hogy azokkal fizettesse meg a pénzt, akik a migráción és a háborún a legtöbben keresik. "Ezt a weberi támadást ki fogjuk védeni" – tette hozzá.

"Mi ki fogunk maradni ebből a háborúból, Magyarország a béke szigete marad, mind a közbiztonság, mind a szociális biztonság, mind a háború tekintetében" – összegezte.

A magyar miniszterelnök hétfőn az olasz miniszterelnökkel, szerdán a francia elnökkel is tárgyalni fog.

Címlapról ajánljuk
Öklét rázta Donald Trump a lövések után, az FBI gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet
amit eddig tudni érdemes

Öklét rázta Donald Trump a lövések után, az FBI gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet

Meglőtték Donald Trump republikánus elnök-jelöltet  egy pennsylvaniai szabadtéri kampányrendezvényen. A politikus fülét találta el a golyó, már elhagyhatta a kórházat. Közönségéből egy ember viszont meghalt, ketten súlyosan megsebesültek.

Este megtörhet Harry Kane átka – bemutatjuk az Eb-döntő angol játékosait

Gareth Southgate minden bizonnyal az elődöntőben szerepeltetett csapatot küldi pályára a vasárnap esti Eb-döntőben, egyetlen poszton képzelhető el csere: hajlik arra, hogy Luke Shaw kezdjen, aki igazi ballábas, szemben a bal oldali szárnyvédőként egyébként eddig jól teljesítő Kieran Trippierrel. Íme, a háromoroszlános tizenegy!

foci
Kanadának nem jött össze a nagy álom

Uruguay nyerte a bronzérmet az Egyesült Államokban zajló labdarúgó Copa Americán, mivel a 2-2-es döntetlennel zárult rendes játékidő után tizenegyespárbajban 4-3-ra legyőzte Kanadát a szombati helyosztón.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.14. vasárnap, 18:00
Magyarics Tamás
Amerika-szakértő, professzor emeritus, a Donald Trump elleni merényletről és a kampányról
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 14. 12:42
×
×
×
×