eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 14. vasárnap Örs, Stella
Nyitókép: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Szőke Péter

Egy deci vízből több ezer szúnyogot szabadíthatunk magunkra

Az elmúlt hetek esős időjárása, illetve az elárasztott parti területekről visszahúzódó folyók ideális körülményeket biztosítottak a csípőszúnyogok szaporodásához – mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A katasztrófavédelem központi szúnyoggyérítési programja már tizedik hete tart. Ezen a héten 13 vármegye 230 településén összesen 60 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés. A Duna teljes szakaszán biológiai árvagyérítés lesz, a kifejlett szúnyogok ellen pedig a Szigetközben, a Csepel-szigeten és környékén, a Dráva-menti településeken, Békés, Csongrád-Csanád és Zala vármegyében lépnek fel a szakemberek. Emellett Miskolcon és Debrecenben is lesz szúnyoggyérítés, ahol a múlt heti szeles, viharos időjárás miatt nem lehetett elvégezni a gyérítést.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban kifejtette, hogy biológiai és kémiai módszerrel is gyérítik a szúnyogokat. Az előbbit általában lakott területektől távolabb alkalmazzák, háti permetezőből, autóról vagy repülőről permetezik. A lényege, hogy a szúnyogok tenyészőhelyein a vízbe juttatnak egy fehérjét tartalmazó készítményt, amely kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el.

"Ez a biológiai módszer a kifejlett szúnyogok ellen már nem alkalmazható, ellenük a kémiai, az irtószeres védekezés a hatásos" – mondta a szóvivő. Az irtószert platós járműre szerelt permetező berendezésekkel juttatják ki a szakemberek késő este, illetve éjszaka a települések lakott területein. Azt is elmondta, hogy az irtószer ugyanabba a hatóanyagcsaládba tartozik, mint a legtöbb otthoni rovarirtó készítmény. Egészen minimális mennyiségben juttatják ki, egy négyzetméterre egy grammnak a tízezred része jut, ezért csak olyan érzékeny rovarokra veszélyes, mint a szúnyogok, a muslincák vagy a repülő levéltetvek. Ilyen mennyiségben emberekre, háziállatokra semmilyen veszélyt nem jelent, ráadásul az éjszaka kijuttatott irtószer a nappal aktív rovarokat nem érinti, mert az anyag a szabadban egy-két óra alatt le is bomlik.

Annak, aki szúnyoginvázióra panaszkodik, Mukics Dániel azt javasolja, hogy az önkormányzatnak jelezze, mert a katasztrófavédelem mellett az önkormányzatok végezhetnek szúnyoggyérítést. De emellett azt tanácsolja, hogy a saját lakókörnyezetünkben nézzünk szét, mert nagyon sok embert is támadó szúnyogfajnak egészen apró az élettere, néhány száz méter, tehát ha sok a szúnyog, akkor nagyon könnyen megeshet, hogy valahol a telek környékén fejlődtek ki. ú

"Elég egy deciliter víz egy gumiabroncsban a kertünk végében, hogy hetente több ezer szúnyoggal árasszuk el a lakókörnyezetünket. Éppen ezért számoljuk fel a kertünkben az ilyen pangó kis vizeket, és akkor sokkal kevesebb szúnyoggal találkozunk és hozzájárultunk a központi szúnyoggyérítés sikeréhez" – mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Este megtörhet Harry Kane átka – bemutatjuk az Eb-döntő angol játékosait

Gareth Southgate minden bizonnyal az elődöntőben szerepeltetett csapatot küldi pályára a vasárnap esti Eb-döntőben, egyetlen poszton képzelhető el csere: hajlik arra, hogy Luke Shaw kezdjen, aki igazi ballábas, szemben a bal oldali szárnyvédőként egyébként eddig jól teljesítő Kieran Trippierrel. Íme, a háromoroszlános tizenegy!

foci
Kanadának nem jött össze a nagy álom

Uruguay nyerte a bronzérmet az Egyesült Államokban zajló labdarúgó Copa Americán, mivel a 2-2-es döntetlennel zárult rendes játékidő után tizenegyespárbajban 4-3-ra legyőzte Kanadát a szombati helyosztón.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.14. vasárnap, 18:00
Magyarics Tamás
Amerika-szakértő, professzor emeritus, a Donald Trump elleni merényletről és a kampányról
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 14. 12:42
×
×
×
×