eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 14. vasárnap Örs, Stella
vendégmunkás fülöp-szigetek   Fun diverse male and female distribution warehouse workers take selfie while on break.
Nyitókép: SDI Productions/Getty Images

Már több filippínó és vietnámi vendégmunkás jön Magyarországra, mint román vagy szlovák

A legtöbb külföldi munkavállaló a feldolgozóiparban kap állást. Az összes Magyarországon dolgozó külföldi száma pedig elérte a százezret a Magyar Nemzeti Bank kimutatása szerint.

Elérte a százezret a Magyarországon hivatalosan bejelentett külföldi munkavállalók száma – írja a hvg.hu a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése alapján.

A jegybank kimutatása szerint a legtöbb vendégmunkás – mintegy 20 ezer – Ukrajnából érkezett, de egyre többen próbálnak szerencsét hazánkban Ázsiából is, a 2019-es 18,5 százalékról 41 százalékra emelkedett az arányuk. Ez pedig azt jelenti, hogy Ukrajna után már nem Szlovákiából (7500 fő) és Romániából (6800) jön a legtöbb külföldi dolgozó, hanem a Fülöp-szigetekről (9400) és Vietnámból (8400).

A filippínó munkavállalók száma 139, míg a vietnámiaké 110 százalékkal nőtt egy év alatt.

A jelentésből kiderül az is, hogy a Magyarországon dolgozó külföldiek közül 39 ezren a feldolgozóiparban kaptak munkát. Mintegy tízezren a járműgyártásban helyezkedtek el, több mint ötezren – köztük az akkumulátorgyári munkások – pedig különböző villamosberendezéseket készítő cégeknél tevékenykednek. Szintén nagyjából ötezer külföldi dolgozik elektronikai termékeket gyártó cégeknél, és több mint tízezren a kereskedelemben – például futárként.

Címlapról ajánljuk

"Fejbe lőtték" - újabb tragikus részletek a Trump-merényletről

A szombati pennsylvaniai kampánygyűlésen történt, Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni támadásban megölt néző azonnal meghalt, miután fejbe lőtték - állította egy az NBC News hírtelevízió által megkérdezett szemtanú.

palesztinpárti
Keményen oszlatott a rendőrség Berlinben

Többen megsérültek szombat este egy a német rendőrség által feloszlatott palesztinpárti tüntetésen Berlinben - közölte a német főváros tűzoltósága.

Ütemesen terjed egy nemi betegség itthon

2023-ra, 2019-hez képest csaknem kétharmadával nőtt Magyarországon a szifiliszes betegek száma, de tavaly a korábbi évekhez képest több veleszületett szifiliszes kisbabát is találtak. A legnagyobb baj az, hogy az emberek nem félnek és nem védekeznek, illetve hogy maguk próbálják kezelni a tüneteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.14. vasárnap, 18:00
Magyarics Tamás
Amerika-szakértő, professzor emeritus, a Donald Trump elleni merényletről és a kampányról
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×