eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 14. vasárnap Örs, Stella

Sok a poloska a háznál? Csalogassa oda a madarakat!

A madárbarát kert, illetve a sünök és denevérek életterének a védelme a legkörnyezettudatosabb és egyben leghatékonyabb ellenszere az elszaporodó poloskáknak, lepkekabócáknak és harlekin katicáknak.

„A poloskák, amelyek a szipókás rovarok közé tartoznak, elképesztően fajgazdag csoport: világszerte mintegy 40 ezer fajukat írták le eddig, és Magyarországon is körülbelül 800 fajukat mutatták ki” - emlékeztetett Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület társadalmi kapcsolatok igazgatója.

Elmondta, hogy nagyon sok madár és más rovarevő élőlények – például denevérek és sünök – is fogyasztják őket.

„Nemrég Csehországban 46 énekes madárfajt vizsgáltak, és elsősorban azt nézték, hogy mivel etetik a fiókáikat. Kiderült ,hogy a 46 vizsgált fajból 38 – vagyis 82 százalékuk – etetett poloskákkal is. Nagyon széles a fajválaszték: házi- és mezei veréb, csuszka, füzikék, hantmadár, gébicsek, billegetők, a gyurgyalag röptében el tudja kapni, de még a varjak és a szarkák is rendszeresen fogyasztják őket” - közölte Orbán Zoltán.

„Ha lakott területen problémát jelentenek a poloskák – főleg az őszi időszakban, amikor a lakásokba is bemennek – az egyik legjobb gyógyír, ha a lakókörnyezetünknek egészséges a madárvilága”

- hangsúlyozta.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület társadalmi kapcsolatok igazgatója elmondta, hogy a poloskák mellett az amerikai lepkekabócák is elszaporodtak Magyarországon. Az utóbbiak esetében már valódi invazivitásról beszélhetünk, mivel természetes ellenség híján nagyon szaporodásnak indultak Magyarországon.

Nem csak arról van szó, hogy a lepkekabócát az amerikai kontinensen a madarak fogyasztják, hanem arról is, hogy ott megvannak a saját parazitarovar fajai és betegségei is. A madarak nyilván megvannak Magyarországon, de az amerikai lepkekabócát megtámadó parazitákból és betegségekből itthon sokkal kevesebb van. Így nem tudják kellő hatékonysággal csökkenteni a számukat az élőhelyükön, ezért emelkedik ezeknek a rovaroknak az állománya ugrásszerűen – magyarázta a szakember.

„A legnagyobb rovarpusztító madarak, amelyek a bokrosokban élnek, mindössze 8-10 grammosak, vagyis egy szelet parizernyi a súlyuk. Ilyenek a poszáták és a füzikék, amelyek az ágakon ugrálva, azokat szinte meg sem mozdítva az ott megbúvó rovarokat szedegetik össze” - ismertette Orbán Zoltán.

„Egy veréb méretű madár normál testhőmérséklete 41-43 Celsius-fok. Hogy ezt a nagyon magas testhőmérsékletet fent tudják tartani a madarak, és repülhessenek – ami a legnagyobb energiaigényű mozgásforma – ezért elképesztő menyiséget kell enniük. Egy 10 gramm körüli madárnak egy nap akár több ezer szúnyogot el kell fogyasztania” - mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület társadalmi kapcsolatok igazgatója.

A poloskák elszaporodásárólkorábbi cikkünkben olvashat bővebben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Este megtörhet Harry Kane átka – bemutatjuk az Eb-döntő angol játékosait

Gareth Southgate minden bizonnyal az elődöntőben szerepeltetett csapatot küldi pályára a vasárnap esti Eb-döntőben, egyetlen poszton képzelhető el csere: hajlik arra, hogy Luke Shaw kezdjen, aki igazi ballábas, szemben a bal oldali szárnyvédőként egyébként eddig jól teljesítő Kieran Trippierrel. Íme, a háromoroszlános tizenegy!

foci
Kanadának nem jött össze a nagy álom

Uruguay nyerte a bronzérmet az Egyesült Államokban zajló labdarúgó Copa Americán, mivel a 2-2-es döntetlennel zárult rendes játékidő után tizenegyespárbajban 4-3-ra legyőzte Kanadát a szombati helyosztón.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.14. vasárnap, 18:00
Magyarics Tamás
Amerika-szakértő, professzor emeritus, a Donald Trump elleni merényletről és a kampányról
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 14. 12:42
×
×
×
×